1. Alles begint bij jezelf

 

Alles begint bij jezelf

Het is een bekend verschijnsel in de psychologie dat mensen een 'voorgeprogrammeerde' kijk op de oorzaken van gebeurtenissen hebben. Een mooi voorbeeld is de volgende situatie. In het gangpad van een trein staat een tas. Een reiziger die door het pad loopt, struikelt bijna over de tas. Hij is boos op degene die de tas in het gangpad heeft gezet en de eigenaar van de tas is weer boos op degene die bijna struikelt over de tas, omdat deze volgens hem beter had moeten uitkijken.

Mensen interpreteren iedere situatie vanuit hun eigen perspectief, met de daarbij behorende mening van 'mijn schuld is het niet' en 'het is jouw schuld'.

Als de gebeurtenis positief is, bijvoorbeeld het resultaat van een voetbalwedstrijd, dan zien we nog een ander verschijnsel. Als we de wedstrijd winnen, ligt het aan ons goede voetbalspel, wordt de wedstrijd verloren dan is de scheidsrechter de boosdoener of het onsportieve gedrag van de andere partij. We leggen kennelijk de (positieve) oorzaak bij onszelf als het om een gunstig resultaat gaat en de (negatieve) oorzaak bij de ander, als het om een slecht resultaat gaat.

(Sociale) media

Om voorbeelden van dit inzicht te vinden, hoef je niet ver te zoeken. De sociale media staan er vol van. Kijk op deze manier eens naar de teksten van mensen en hun beweringen. Wie krijgt de schuld van het probleem dat wordt besproken. Zijn er goede argumenten om aan te nemen dat mensen die anderen beschuldigen, ook zelf een aandeel in het probleem hebben gehad.

Er zijn op de tv dagelijkse diverse praatprogramma's. Luister eens naar de deelnemers van deze programma's  en probeer voorbeelden te vinden die passen bij dit 'inzicht '.

Wat kan ik eraan doen?

Op ons levenspad komt regelmatig een moment, dat de situatie niet is wat we ervan verwacht hadden. We hebben dan de neiging om de oorzaak buiten onszelf te zoeken. Het komt dan volgens ons door onze opvoeders, slechte leraren en slechte werkgevers. Onze slechte vrienden hebben ons op het slechte pad gebracht en onze partner en ons handicap veroorzaken de ellende waarin we zitten. Kijk op die momenten eens in de spiegel en laat het los om de oorzaken van je frustraties en ongeluk bij anderen te zoeken.

Er zijn natuurlijk gebeurtenissen in je leven waar je geen invloed op hebt gehad en geen schuld voor draagt. Als deze gebeurtenissen nu nog een negatieve invloed op je leven hebben, is het mogelijk om bijvoorbeeld technieken te gebruiken zoals accepteren en los laten. Ik kom hier later nog op terug in de inzichten over Mindfulness.  

Toepassingen bij dit inzicht

- Zoek voorbeelden in je omgeving waarbij mensen anderen de schuld van hun ongenoegen geven en zoek argumenten waarom de schuld wel eens bij henzelf zou kunnen liggen. Schrijf eens een voorbeeld dat je tegenkomt op en bespreek het met mensen in je omgeving. Je kunt een voorbeeld ook naar mij mailen via 'Contact'. 

- Ga na of er in je eigen situatie iets is waar je niet tevreden over bent. Onderzoek wat jij hieraan kunt doen. Ben eerlijk, ook al is het niet eenvoudig.

 

Mocht je nog vragen hebben of een opmerking naar aanleiding van dit inzicht, laat het dan weten via 'Contact'.