2. Alles is tijdelijk
Alles is tijdelijk
Alles is tijdelijk wil, in relatie tot de tijdsduur, zeggen dat aan alles een einde komt. Voor alles is een eerste tel, de tijd gaat lopen tot de laatste tel waarop het stopt. De tijdsduur kan kort zijn, zoals de duur van het komende uur of heel lang zoals het bestaan van onze aarde. In relatie tot wat gebeurt tijdens de tijdsduur, kun je zeggen dat alles vergankelijk is. Niets blijft zoals het is begonnen en alles zal er na verloop van tijd niet meer zijn. Alles is tijdelijk, de fasen in ons leven, wat we (mee)maken, onze gedachten, de mooie en minder mooie momenten, de contacten met de mensen die we kennen en de gebeurtenissen in de wereld om ons heen.
Bewust zijn van de tijdelijkheid
Er zijn goede redenen om ons van de tijdelijkheid der dingen bewust te zijn. Onze aandacht gaat in het dagelijkse leven uit naar alles waar onze zintuigen en onze hersenen aandacht voor vragen. Bijvoorbeeld de routines van opstaan tot slapen gaan, ons werk, de opvoeding van onze kinderen, het kijken naar de tv, het lezen van boeken, de communicatie met anderen, enzovoorts. De kunst is nu om ons bewust te worden van de absolute zekerheid dat, waar we ook mee bezig zijn, het vroeg of laat zal eindigen. Op het moment dat we tot die bewustwording komen, kunnen we ook de tijdelijkheid ervan mee laten wegen in de beleving van het moment. Je zou het kunnen vergelijken met bewust eten en drinken. Je kunt de smaak pas echt beleven als je bewust proeft.
Hoe dit inzicht ons helpt
Het tijdsgewricht waarin je leeft en de belangrijke dingen die je doet of overkomen, zijn in te delen in vier categorieën.
- Prettig en onbewust van de tijdelijkheid
- Prettig en bewust van de tijdelijkheid
- Onprettig en onbewust van de tijdelijkheid
- Onprettig en bewust van de tijdelijkheid
Het verschil tussen 1 en 2 ligt hierin dat, door bij de prettige dingen ook de bewustwording van de tijdelijkheid mee te laten wegen, de beleving intenser wordt en waar mogelijk, de resterende tijd zo optimaal mogelijk wordt benut. Bovendien zal men, als het voorbij is, minder snel het gevoel hebben dat onvoldoende is genoten van het gebeuren. Je hoort bijvoorbeeld ouders vaak zeggen dat ze onvoldoende hebben genoten van de baby- of kleutertijd van hun kinderen. Grootouders zijn zich hiervan eerder bewust en zullen om die reden vaak intenser van hun kleinkinderen genieten.
Het verschil tussen 3 en 4 is heel bepalend voor de manier waarop we in een slechte situatie naar de toekomst kijken. Het besef dat ook aan deze situatie vroeg of laat een einde komt, kan ons kracht geven om vol te houden.
Beleving van de tijd
Dit onderdeel van de psychologie is een nog vrijwel onontgonnen gebied. We hebben geen specifiek zintuig om ons gevoel van tijd voor onze activiteiten nauwkeurig bij te houden. Soms kan een minuut wachten een eeuwigheid duren en lijkt het of uren lezen in een boeiend boek, slechts korte tijd heeft geduurd.
Als je jong bent, lijkt alles een eeuwigheid te duren. Je schooltijd, de tijd dat je jonge kinderen hebt, de periode dat het financieel minder goed gaat of dat je werk doet dat je niet bevalt. Het is allemaal tijdelijk. Dat begrijp je beter als je oud bent. De vele perioden waaruit je leven bestaat zijn, terugkijkend, allemaal relatief korte fases in je leven geweest. Ikzelf ben 71 jaar, bijna 50 jaar getrouwd, ik heb 40 jaar in loondienst gewerkt, 10 jaar psychologie gestudeerd en woon al bijna 28 jaar op hetzelfde adres. Als je jong bent en deze jaren ziet staan, lijken het vreselijke lange perioden. Nu ik er op terug kijk, lijken ze in mijn beleving, relatief van korte duurte te zijn geweest.
Ben je bewust van de voortschrijdende tijd. Leef van uur tot uur, plan van dag tot dag en van maand tot maand. Voor je het weet ga je weer een nieuwe kerstboom uitzoeken, terwijl je voor je gevoel hem net pas had afgebroken. Vandaar het oude gezegde: 'Stel niet uit tot morgen, wat je vandaag kunt doen'!
Toepassingen bij dit inzicht.
- Om de bewustwording van de tijd te trainen, kun je beginnen met het overdenken van wat je het komende hele uur van plan bent te gaan doen. Bekijk na afloop het resultaat en plan het volgende uur. Je zult ontdekken dat je bewuster en efficiënter met de tijd leert om te gaan.
- Verdeel je leven in perioden van 5 jaar. Overdenk alle perioden van 5 jaar en besef hoe tijdelijk en verschillend ze allemaal waren.
- Als jij op dit moment in een situatie bent die je lastig vindt, kijk dan vooruit en probeer positief te beredeneren hoelang deze situatie nog zal duren. Probeer het ook eens van een andere kant te zien en bedenk....'Ieder nadeel heb zijn voordeel' (Johan Cruyff).
Mocht je nog vragen hebben of een opmerking naar aanleiding van dit inzicht, laat het dan weten via 'Contact'.